Landhuis Kenepa (Knip)

Landhuis Kenepa, Landhuis Knip

landhuis kenepa knipLandhuis Kenepa ofwel plantage Kenepa of ook wel genaamd landhuis knip stamt uit 1693 en bestond oorspronkelijk uit 850 hectaren land. Dit landhuis is historisch gezien één van de belangrijkste landhuizen van het eiland. Hier is op 17 augustus 1795 de grote slavenopstand begonnen. Op deze dag besloten de slaven – onder aanvoering van de slaaf genaamd Tula – tot een werkstaking, omdat ze zonder duidelijke reden een collectieve straf hadden opgelegd gekregen. Een gedeelte van hun wekelijkse rantsoen werd hen onthouden. De slaven wilde zich bij de Gouverneur gaan beklagen en trokken richting Willemstad. Onderweg voegde zich steeds meer slaven bij hun. Bij Landhuis Santa Cruz aangekomen werd Tula uitgeroepen tot hun leider. Er hadden zich inmiddels meer dan 2.000 slaven aangesloten. De slavenopstand opstand heeft drie weken geduurd en is door garnizoensoldaten op gewelddadige wijze neergeslagen. Jaarlijks wordt deze gebeurtenis op 17 augustus door de Curaçaose bevolking herdacht.

landhuis kenepa knipHet landhuis, schitterend op de heuvel gelegen, dateert uit 1830 en bezit alle kenmerken van een Curaçaos landhuis. Het is een groot woonhuis met een geheel rondgaande en overdekte galerij. Het zadeldak ligt ingesloten tussen twee strakke afgetopte puntgevels, met in de oostelijke gevel de jaartallen 1830, 1939 en 1985. Het eerste jaartal geeft het bouwjaar van Landhuis Kenepa aan, de andere twee jaartallen verwijzen naar restauraties aan het pand. Heden ten dage is het Tula Museum in het landhuis gevestigd. Bezoekers krijgen informatie over het leven op de plantage vanuit het oogpunt van de slaven.

Het landhuis is open voor bezoekers van dinsdag t/m vrijdag van 11.30-16.00 uur en zondag van 10.30-17.30 uur.

 

Let wel: het is een sfeervol en leerzaam museum maar wel klein en misschien wat simpel. Desondanks is dit een landhuis en museum wat je gezien moet hebben als je op Curacao bent gezien de historie en sfeer. Indien je meer wilt weten over de historie van Curacao en de slaventijd ga dan ook zeer zeker naar het indrukwekkende Kura Hulanda museum in Otrobanda.

Bekijk de prijzen van alle activiteiten en reserveer direct je plek
  Bekijk prijzen
close
open