Substation Curacao

Substation Curacao

substation curacaoSubstation Curacao. Het is onvoorstelbaar maar het is echt mogelijk op dushi Curacao. Ok, het is de duurste must do om te doen op het eiland maar het is ook wel de meest bijzondere excursie om te doen. Met Substation Curaçao is er de mogelijkheid om de zee tot ongekende diepte te verkennen. Wie weet wat je allemaal tegenkomt tijdens je afdaling in de grote mysterieuze blauwe oneindigheid.

De Substation is ontworpen om tot een diepte van 2000 voet (609 meter) af te dalen. Om de veiligheid van iedereen te kunnen garanderen wordt er “maar” tot maximaal 1000 voet (312 meter) gedoken. Je kunt je voorstellen dat er op deze diepte weinig licht meer is. Daarom wordt er bij de meeste duiken, tenzij op speciaal verzoek, tot maximaal 100 of 150 meter diepte gedoken. Op deze diepte is er nog net voldoende licht om dingen waar te nemen zonder de krachtige lampen van de Substation. De sub wordt voor zowel wetenschappelijke doeleinden als voor het toerisme ingezet.

Veiligheid staat voorop tijdens en voor de Substation duik op Curaçao. Zo wordt je vooraf gebriefd over de veiligheidsmaatregelen die genomen worden tijdens de duik. De piloot vertelt dat de Substation continue in contact staat met een volgboot aan de oppervlakte. De piloot geeft iedere 15 minuten de status van de zuurstof, de cabinedruk, de diepte en de positie door. Tijdens deze veiligheidscheck heb je zelf ook een belangrijke (maar kleine) taak die je tijdens de duik moet uitvoeren om de crew te helpen. Je moet namelijk de luchtfilters voor en achterin de sub controleren.

Verder word je tijdens de briefing bekend gemaakt met de technische snufjes die in de Substation aanwezig zijn om je ook weer veilig terug te laten keren naar de oppervlakte. Zo is er van bijna alles een backup beschikbaar en dus ook een extra luchttank. In geval van nood kan de sub vijf dagen onder water blijven en wordt er binnen 24 uur een  speciale onderzeeër gestuurd om je te redden, mocht dat nodig zijn.

Last but not least krijg je heel wat papierwerk om o.a. gezondheidsvragen te beantwoorden en te tekenen, zodat ook dit risico is beperkt.

Voordat je aan de duik begint wordt de Substation te water gelaten met een heel team dat met militaire precisie de sub in een speciaal dok laat zakken. Alleen dit is al een hele vertoning. Opnieuw wordt alles nog één keer gecontroleerd en dan  kun je aan je ‘once in a lifetime’ duikervaring beginnen!

substation curacaoEr worden op dit moment twee tochten aangeboden voor de kust van Curaçao. In oostelijke richting is dit de ‘Beauty Run’ waar je koraal en vissen gaat bekijken. Tijdens deze duik zie je, zelfs al heb je er als duiker gedoken, het rif op een unieke manier. De andere tocht, de  ‘Stella Maris Run’, laat je afdalen naar 150 meter. Hier ligt het wrak van de gezonken drugsboot Stella Maris. Een gemiddelde tour duurt ongeveer tussen een uur en anderhalf uur. Afhankelijk van welke tocht je boekt.

De Substation biedt ruimte voor 4 passagiers en één piloot, al wordt er ook al gedoken bij minder personen. In het begin kan het even benauwend zijn, maar zodra je door de koepel kijkt verdwijnt dit gevoel snel. Twee personen kunnen voorin languit liggen en hebben door een koepel geweldig uitzicht op de diepte van de zee. Opvallend is dat door de bolling van de koepel alles veel kleiner of veel dichterbij lijkt dan het in werkelijkheid is. Dit verschil is vooral goed te zien wanneer je door de bovenste raampjes kijkt in de sub naar bijvoorbeeld de Stella Maris of de artefacten die je tegen kunt komen. Achterin zijn twee zitplaatsen waardoor je door twee kleine 45 centimeter grote ramen naar buiten kunt kijken.

In de Substation kun je gewoon ademen zonder masker en wordt de druk normaal gehouden. Geen gedoe met klaren, of een cursus vooraf volgen. Wat je direct opvalt is dat alle kleuren vrij snel verdwijnen naarmate je de diepte in gaat. Tenzij natuurlijk de verlichting van de sub aanstaat. Dat je in een zeer korte tijd steeds dieper zit merk je alleen wanneer je op de dieptemeter boven je kijkt, houd deze dus zeker ook in de gaten!

Er zijn eigenlijk geen beperkingen om met de Substation mee te gaan. Nou ja misschien eentje dan: de prijs. Voor $650,- ben je 1.5 uur onder water en krijg je de foto’s van je tour op een USB stick. Zonder foto’s en een iets kortere trip (45 minuten) ben je $425,- kwijt.

substation curacaoNaast deze twee “normale” duiken heb je ook nog de “Extremely Deep Dive” en de “Night Expeditions”. Kosten voor de “Extremely Deep Dive” zijn ook $650,- maar je gaat dieper dan de 500ft (150 meter) die bij de andere duiken worden aangehouden. Nu beland je in terrein waar bijna niets over bekend is en waar ongetwijfeld nog ongedocumenteerde wezens rondhangen.

De “Night Expeditions” ($800,- )  is speciaal voor de mensen die er maar geen genoeg van kunnen krijgen! Deze trip kan alleen maar geboekt worden in combinatie met de standaard duik, aangezien ze het bij Substation Curacao belangrijk vinden dat je eerst bekend bent met de procedures en protocollen voordat je mee gaat. De nachtduik is een compleet andere ervaring omdat je nu (wellicht) de wezens te zien krijgt die in de nacht leven. Doordat ze door het licht van de Substation worden aangetrokken, zal dit een hele bijzondere ervaring opleveren.

Bekijk de prijzen van alle activiteiten en reserveer direct je plek
  Bekijk prijzen
close
open